Garrat
Posted on 5-06-2022
| updated on 5-06-2022

Hernieuwbare energie

Kosten warmtepomp

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle woningen en andere gebouwen in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Dat betekent dat we voor ons warme water en het verwarmen van onze huizen moeten overstappen op een duurzaam alternatief: de warmtepomp. Maar wat kost een warmtepomp? Wat is het rendement ten opzichte van een cv-ketel? En hoe snel heb je zo’n apparaat terugverdiend? In deze blog geven we een uitgebreid antwoord op al je vragen.

Prijs per soort warmtepomp

De kosten van een warmtepomp hangen af van het type en of er aanpassingen in het huis gedaan moeten worden om het geschikt te maken voor een warmtepomp.

De genoemde bedragen zijn exclusief subsidie en inclusief btw en installatiekosten.

lucht lucht warmtepomp HeaTech.nl

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en kan je huis op warme dagen ook koelen. Het is dus in feite een soort airco.

In iedere ruimte wordt een binnenunit geplaatst die je tot maximaal vier binnenunits op één buitenunit kunt aansluiten. De units zijn een stuk kleiner vergeleken met de andere warmtepompen en het is ook een stuk goedkoper om ze te installeren.


De lucht-lucht warmtepomp is dan de goedkoopste warmtepomp. De prijzen beginnen bij 2.500 euro voor één kleine slaapkamer tot 10.000 euro voor een heel huis, inclusief installatiekosten.

Je kunt dit type warmtepomp alleen gebruiken om je woning te verwarmen of te koelen, dus niet voor een warme douche.

lucht water warmtepomp HeaTech.nl

Lucht-water warmtepomp

Ook de lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Maar anders dan de lucht-lucht warmtepomp kun je deze warmtepomp wel gebruiken voor warm tapwater.


Daarnaast kan deze warmtepomp aangesloten worden op lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming. Daardoor verwarmt hij zonder grote luchtstromen en dat vinden veel mensen aangenamer.


Ook voor deze soort warmtepomp zijn de installatiekosten relatief laag. Houd rekening met een vanaf-prijs van 10.000 euro, inclusief installatie.

water water warmtepomp HeaTech.nl

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp maakt gebruik van grondwater. Hiervoor moeten er diepe gaten in de grond worden geslagen. Dit type warmtepomp brengt dus hoge installatiekosten met zich mee. Inclusief installatiekosten kost het gemiddeld tussen de 20.000 en 25.000 euro. Het grote voordeel is dat het rendement zeer hoog is.

grond water warmtepomp HeaTech.nl

Grond-water warmtepomp

Een geothermische warmtepomp haalt zijn warmte uit de grond. Hiervoor moet dus een buizennetwerk aangelegd worden.


Welk prijskaartje daaraan hangt, hangt ervan af of je kiest voor een horizontaal of een verticaal systeem.

horizontale warmtepomp HeaTech.nl
  • Bij het horizontale systeem worden de buizen op een diepte van ongeveer 1,5 meter aangelegd, waardoor de installatiekosten beperkt blijven. Denk aan een bedrag van tussen de 2.000 en 4.000 euro.
    Een nadeel is wel dat dit systeem veel ruimte in beslag neemt.
verticale warmtepomp HeaTech.nl
  • Bij het verticale systeem liggen de leidingen 50 tot 200 meter diep in de grond en dat brengt hogere installatiekosten met zich mee, namelijk zo’n 5.000 tot 6.000 euro. Het verticale systeem heeft natuurlijk ook voordelen:
  1. het neemt minder ruimte in beslag
  2. en het rendement is hoger.

Geothermische warmtepompen inclusief installatie kosten tussen de 15.000 en 25.000 euro.

Hybride warmtepomp HeaTech.nl

Hybride warmtepomp

Tot slot is er nog de hybride warmtepomp: een combinatie van een lucht-water warmtepomp met buitenunit en een gasketel.


De hybride warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor een warm huis en op koude dagen kan de cv-ketel bijspringen. De cv-ketel zorgt het hele jaar voor warm tapwater. Zo verbruik je minder gas en dat is goed voor het milieu.


De hybride warmtepomp is voordeliger in aanschaf dan een volledig elektrische warmtepomp. Voor een gemiddelde prijs van 7.000 tot 9.000 euro inclusief installatiekosten heb je er eentje.


Bij alle warmtepompen, behalve lucht-lucht warmtepompen, heb je nog een boiler nodig voor je warme water. Een kleine boiler is geïntegreerd in de warmtepomp, een losse boiler kost tussen de 2.000 en 3.150 euro, afhankelijk van hoe groot je boiler moet zijn.

Installatiekosten

Afhankelijk van het type warmtepomp vormen de installatiekosten een groot deel van de aanschafprijs.


De lucht-lucht- en lucht-water warmtepomp maken gebruik van lucht als warmtebron en hierdoor liggen de installatiekosten relatief laag.

Maar de grond-water warmtepomp en de water-water warmtepomp zijn boorwerkzaamheden nodig en dit brengt natuurlijk hogere installatiekosten met zich mee.


Het is altijd aan te bevelen, en in het geval van subsidie zelfs verplicht, om de installatie door een erkend installateur te laten doen.

Kosten warmtepomp bestaande woning

In een bestaande woning heb je mogelijk te maken met extra kosten om je huis geschikt te maken voor een warmtepomp.

Isolatie

Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is. In een slecht geïsoleerd huis lekt namelijk veel warmte weg, waardoor de warmtepomp het huis niet goed warm kan houden. Daarom is goede isolatie de eerste stap in bestaande woningen. 

spouwmuurisolatie HeaTech.nl
  • Met spouwmuurisolatie (2.000 – 2.500 euro) voorkom je dat warmte verloren gaat via de gevels.
vloerisolatie HeaTech.nl
  • Met vloerisolatie (1.500 – 2.000 euro) zorg je ervoor dat de kou uit de kruipruimte of de grond onder het huis niet het huis in kan komen.
dakisolatie HeaTech.nl
  • Met dakisolatie (4.500 – 5.000 euro) blijft de opstijgende warmte beter binnen.
raamisolatie HeaTech.nl
  • Ook via de ramen kan veel warmte verloren gaan. Daarom wordt minimaal HR++ glas (3.000 – 4.000 euro) aanbevolen voor een volledig elektrische warmtepomp.

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op gemiddelde rijtjeshuizen. Hoekhuizen of twee-onder-een-kap-woningen zullen vanwege de blinde gevel meer kwijt zijn aan isolatie.

Radiatoren

Ook de radiatoren zijn een punt van aandacht. Een warmtepomp verwarmt het water namelijk tot 45 à 55 graden, terwijl een cv-ketel meestal afgesteld staat op 60 tot 80 graden.


Wanneer je een lage temperatuur verwarming (LTV) gebruikt, heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen. Dat is beter voor het milieu en voordeliger voor de portemonnee.


Naast milieubewust en kostenbesparend kent de LTV ook andere voordelen: de ruimte wordt gelijkmatiger warm en de lucht is gezonder.


De aanvoertemperatuur is niet hoger dan 55 graden Celsius waardoor de aanraaktemperatuur van een lage temperatuur radiator veilig is.


Je kunt een LTV aansluiten aan een warmtepomp en toepassen bij vloerverwarming, wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren.

Jaga DBH upgrade
Rendement warmtepomp HeaTech.nl

Rendement warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp wordt vaak aangeduid met de Coefficient of Performance (COP) of Seasonal Coefficient of Performance (de gemiddelde COP over het hele jaar).


Hoe hoger de SCOP, hoe meer warmte de warmtepomp maakt ten opzichte van de hoeveelheid energie die de pomp verbruikt. Bij all-electric warmtepompen ligt de COP vaak tussen de 4 en 6. Dat betekent dat je 4 tot 6 kWh warmte krijgt voor 1 kWh stroom. Het rendement ligt hier dus tussen de 400 en 600%. Dat is een enorm hoog rendement en een groot verschil met het rendement van een HR-ketel, die uit 1 kWh aardgas slechts 0,97 kWh warmte maakt, een rendement van 0,97%.


Er zijn nog twee andere factoren die een rol spelen bij rendement.

De eerste is de temperatuur van de bron. Hoe hoger de temperatuur van de bron is, hoe minder hard de warmtepomp hoeft te werken. Daarom hebben een grond-water warmtepomp en een water-water warmtepomp in de winter, als de bodemtemperatuur tussen de 8 en de 10 graden blijft en de buitenlucht daar verder onder zakt, een hoger rendement dan andere warmtepompen.


Ook op warme zomerdagen, als je de warmtepomp gebruikt om te koelen, is het rendement van deze warmtepompen hoger dan die van andere. Lucht-lucht- en lucht-water warmtepompen koelen namelijk met behulp van een compressor. Maar een bodemwarmtepomp hoeft alleen het water uit de bodem, waar het altijd koel is, door de woning te laten circuleren. Dit heet passief koelen. Er is dus alleen stroom nodig voor de circulatiepomp.


De andere factor die een rol speelt bij rendement is de benodigde temperatuur. Hoe hoger de benodigde temperatuur, hoe groter het verschil tussen bron- en afgiftetemperatuur en hoe lager het rendement. Daarom wordt een warmtepomp bij voorkeur gecombineerd met vloerverwarming of speciale lagetemperatuurradiatoren.


Daarnaast bespaar je natuurlijk op je gaskosten. Bovendien hoef je zonder gasaansluiting geen vastrechtkosten meer te betalen voor je aansluiting. En als je de kosten voor de elektriciteit zelf opwekt, bespaar je ook nog eens op de stroomkosten.

Share by: