Garrat
Posted on 29-05-2022
| updated on 5-06-2022

Hernieuwbare energie

Warmtepompen

Wilt u ook uw energierekening verlagen en een comfortabel binnenklimaat? Denk dan eens aan een warmtepomp.
Een warmtepomp verwarmt (en koelt) uw woning en zorgt voor warm tapwater. Warmtepompen gaan lang mee, zijn een duurzame oplossing.

Waarom een warmtepomp?

U verbruikt gas voor het verwarmen van uw huis en warm water uit uw kraan en douche. Maar in Nederland moeten we uiteindelijk van het gas af. Daarom is het slim om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen. Een warmtepomp is zo’n oplossing. Met een warmtepomp verwarmt u uw huis niet langer met aardgas zoals met een cv-ketel, maar met elektriciteit. Hierdoor gaat u minder gas of zelfs geen gas meer gebruiken. Dat is duurzamer en kostenbesparend.

Koeling

Een ander voordeel van sommige warmtepompen is dat u uw woning ook kan koelen, mits uw afgiftesysteem hiervoor geschikt is.


Dit zorgt in de zomer natuurlijk voor een extra comfortabel binnenklimaat. Bij koeling wordt het proces in de warmtepomp om- gekeerd. In plaats van warmte uit de buitenlucht of bodem te halen om uw woning te verwarmen, wordt bij koeling warmte uit uw woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten of terug in de bodem gebracht.


Hierbij zorgt het water dat door bijvoorbeeld vloerleidingen stroomt ervoor dat de woning een aangename temperatuur bereikt. Deze aangename manier van koelen wordt ook wel actieve of passieve koeling genoemd.

Maakt een warmtepomp lawaai?

Het klopt dat warmtepompen, net als veel andere huishoudelijke apparaten, geluid maken. Het geluid komt voornamelijk af van de compressor. Deze zuigt lucht aan vanuit de omgeving en zet er druk op. In feite creëert het luchtdruk. Denk maar eens aan een ventilator. Deze drukt lucht als het ware de ruimte in en dit maakt geluid. Bij de lucht/water warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp (ook wel de 'buitenunit' genoemd) het meeste geluid.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Er is geen eenduidig antwoord te geven of uw woning geschikt is om een warmtepomp te plaatsen. Ervaring leert dat de meeste woningen na 1990 meestal wel geschikt zijn.


Wij van HeaTech zullen daarom altijd de situatie ter plaatste bekijken en met u de wensen bespreken. Om over te gaan op een warmtepomp is het in ieder geval belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is en tochtdicht is. Ook is het belangrijk dat het afgiftesysteem geschikt is voor lage temperatuurverwarming. Denk hierbij aan vloerverwarming en/of lage temperatuurradiatoren.


Een warmtepomp maakt namelijk verwarmingswater met een temperatuur van circa 55°C. Dat is meestal onvoldoende voor ‘gewone’ radiatoren.


Heeft u geen vloerverwarming en is uw huis minder goed geïsoleerd, dan kan een hybride warmtepomp wellicht een goede oplossing zijn. Door de samenwerking met een cv-ketel wordt uw woning toch voldoende verwarmd.

viessman warmtepomp

Plaatsing warmtepomp

Het plaatsen van een warmtepomp is altijd maatwerk. HeaTech kijkt naar de capaciteit die u nodig heeft om uw woning comfortabel te verwarmen en naar de plaats om de warmtepomp te plaatsen.


Ervaring leert dat wij bijna altijd voor elke situatie wel een geschikte oplossing hebben.

Onderhoud warmtepomp

De warmtepomp in uw woning zorgt ervoor dat u een comfortabel warm huis heeft en eventueel warm tapwater. Wilt u er zeker van zijn dat uw warmtepomp veilig, rendabel en betrouwbaar functioneert? Laat deze dan onderhouden door HeaTech. Of u nu een eenmalige check wilt of een onderhoudscontract voor jaarlijkse controle, Wij bieden de service die past bij uw wensen.

Welke warmtepompen zijn er?

1. Lucht/water

Lucht/water-warmtepompen

Lucht/water-warmtepompen behoren tot de meest gebruikte warmtepompen. Dit type heeft relatief lage investeringskosten en veel verschillende installatiemogelijkheden. Deze warmtepomp heeft een binnen- en een buitendeel en is ook zeer geschikt voor bestaande bouw

2. Grond/Water

Grond/water-warmtepompen

Grond/water-warmtepompen gebruiken energie in de grond voor verwarming en warmwaterbereiding. Dat gebeurt door grond- collectoren dicht bij het oppervlakte te leggen, die de thermische energie doorgeven aan de warmtepomp. Of het gebeurt door middel van sondes die verticaal of schuin in de grond worden geplaatst en thermische energie genereren op een diepte van

40 tot 100 meter.


Vergeleken met lucht/water-warmtepompen bereiken grond/wa- ter-warmtepompen over het algemeen een hoger rendement.

Ze vergen wel een grotere investering en er is meer ruimte en officiële goedkeuring voor nodig. Ze zijn zeer geschikt voor nieuw- bouw, appartementen en seriematige bouw.

3. Hybride

Hybride Warmtepomp

Is volledig gasvrij verwarmen voor u nog een stap te ver? Dan is een hybride warmtepomp een mooie tussenoptie. Deze warmte- pomp kan met elk type en merk cv-ketel worden gecombineerd.


De warmtepomp dekt de basisbehoefte door warmte aan de buitenlucht te onttrekken en deze via een compressor tot een aanvoertemperatuur van max. 58 °C te brengen. Uw cv-ketel wordt pas ingeschakeld als dit voor u lagere werkingskosten met zich meebrengt, hierdoor minder CO2 wordt uitgestoten of als het warmwatercomfort hierdoor verhoogd wordt.


Door het hoge warmteaandeel via de warmtepomp (tot 80 % van de jaarlijkse warmtebehoefte) zijn de werkingskosten van een hybride warmtepomp bijzonder laag.

4. Boiler

Warmtepompboiler

Warmtepompboilers gebruiken energie uit de ventilatielucht om op een efficiënte en milieuvriendelijke manier tapwater te verwar- men. Naast de energie uit de ventilatielucht gebruikt een warmte- pompboiler elektrische energie uit het net voor de compressor. Zo kunt u tapwater verwarmen zonder aardgas en in combinatie met pv-panelen met (deels) zelfopgewekte stroom.



Bijkomend voordeel van een warmtepompboiler: als de warmte- pomp de circulerende lucht als warmtebron gebruikt, ontvochtigt deze tegelijkertijd de ruimte en beschermt deze tegen het risico van schimmelvorming. Gekoppeld aan een bestaand ventilatie- systeem, kan de warmtepomp de ruimtes zelfs gecontroleerd ventileren.

COP & SCOP berekenen
Share by: